Uunin puhdistus – Vinkit pinttyneen uunin pesuun

Joulu on jo ovella ja piparit sekä kinkku on huomattavasti mielekkäämpää valmistaa puhtaassa uunissa. Vastassa voi kuitenkin olla rasvasta pinttynyt uuni, jonka palanut lika ei lähde irti edes raivopäisellä hinkkauksella.

Uunin peseminen oikein konstein ei kuitenkaan ole hankalaa. Se ei vaadi edes raskaita uuninpuhdistusaineita, vaan kaikille tuttu mäntysuopa on tehokas puhdistusaine pinttyneen uunin puhdistukseen. Mäntysuopaa käyttäessä uunin pesuun menee noin 30 minuuttia.

Työvälineet:

Ennen urakkaa tarvitset työvälineiksi ainoastaan mäntysuopaa, tiskiharjan ja mikrokuituliinan / rätin.

Uunin pesun työvaiheet:
  1. Levitä mäntysuopa uunin pinnoille – Ruiskuta mäntysuopaa uuniin ja levitä sitä tiskiharjan avulla pinttyneille ja likaisille pinnoille.
  2. Lämmitä uuni 50 – 70 asteeseen – Lämmitä uunia, jotta mäntysuopa alkaa pureutumaan kiinni likaan. Sammuta uuni vasta kun suopa alkaa kuplimaan ja siihen kuluu noin 10-15 minuuttia.
  3. Odottele jäähtymistä – Odottele hetki jäähtymistä, jotta pystyt jatkamaan turvallisesti putsausta.
  4. Harjaa kostealla tiskiharjalla ja puhdista liinan tai rätin avulla – Nyt lian pitäisi lähteä irti harjaamalla kostella tiskiharjalla. Lopuksi puhdista likavesi rätin avulla, jotta kaikki lika saadaan pois eikä se pala enää uudelleen kiinni.

Viimeisenä vaihtoehtona käytä uuninpuhdistusainetta

Jos mäntysuopakikka ei toimi, niin sen jälkeen kannattaa käyttää vasta uuninpuhdistusainetta. Uuninpuhdistusaineet ovat erittäin emäksisiä ja myrkyllisiä, joten niiden käytössä kannattaa huolehtia riittävästä suojauksesta. Vähintään käsineet ja mielellään silmäsuojukset. Kannattaa ehdottomasti lukea pakkauksen ohjeet ennen sen käyttöä.

Miten välttää pinttyneen uunin puhdistus?

Tähän on tietenkin yksi vastaus eli puhdista lika heti sen tultua. Uunissa on kovat lämpötilat, joten jo muutaman käyttökerran jälkeen lika palaa tiukasti kiinni.

Muista myös käyttää riittävän suuria vuokia sekä astioita, jotta rasvat eivät valu niiden yli uunin alaosaan. Tähän on myös niksinä käyttää ruuan alla peltiä, jonka päällä on leivinpaperia.

Nämä lienee itsestään selvyyksiä, mutta arjen kiireessä nämä asiat unohtuvat itsekultakin.

Samankaltaisia julkaisuja