Saunan pesu – 5 vinkkiä mitä ottaa huomioon

puhdas sauna

Saunan pesu on syytä tehdä kerran tai kahdesti vuodessa – riippuen siitä, kuinka kovalla käytöllä sauna on. Mökkisaunalle pesu riittää kerran vuodessa, joko ennen tai jälkeen mökkikauden.

Saunan pesu on tärkeää, sillä sen materiaalit kuluvat nopeammin, jos puhdistamista laiminlyödään pitkään. Lauteissa oleva lika sitoo kosteutta, hidastaa kuivumista ja aiheuttaa puun kestävyyden heikkenemistä.

Näillä muutamalla vinkillä pidät saunan puhtaana ja pääset nauttimaan entistä paremmista löylyistä.

1. Tarkista kiuaskivien kunto

Kiuaskivet kuluvat ja rapautuvat saunomisen yhteydessä. Vanhentuneet kivet lohkeilevat helposti yhteen lyötäessä ja kuulostavat pehmeiltä. Kivet kannattaa tarkistaa noin kerran vuodessa, jotta näkee myös alimpien kivien kunnon. Kuluneet kiuaskivet hidastavat kiukaan lämpiämistä ja heikentävät löylyjä.

2. Irrota lauteet ja puhdista pölyt pinnoilta

Irrota ensin lauteet, jotta pääset imuroimaan ja pesemään saunatilan mahdollisimman kattavasti. Jokaisessa saunassa lauteiden irrottaminen ei onnistu, mutta älä anna sen haitata. Pyri kuitenkin käymään jokainen lattian pinta imurilla sekä seinät ja katto harjan, pölyhuiskan tai siivousliinan avulla.

3. Saunan lauteiden pesu

Lauteiden pesu kannattaa tehdä lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Voit pestä lauteet veteen sekoitetulla yleispuhdistusaineella tai saunanpuhdistusaineella käyttäen pehmeää harjaa. Muista pestä myös lauteiden alapuolelta. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä huokosten sulkemiseksi.

4. Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivo kannattaa puhdistaa saunan pesun yhteydessä, jotta kaivo ei pääse kovin likaiseksi. Tukkeutunut lattiakaivo saattaa aiheuttaa huomattavan määrän haittoja kuten hajuhaitat, kasvualustan mikrobeille sekä vesivahinkoja.

5. Kuivata sauna

Sauna kannattaa pitää pienellä lämmöllä noin 30 minuutin ajan, jotta saunatilan kuivuminen nopeutuu.

Saunatilasta voi pitää huolta muutamalla yksinkertaisella vinkillä

  • Käytä laudeliinoja – laudeliinoja käyttämällä hiki ja muu lika pysähtyy laudeliinoihin, eikä valu lauteille tai lattialle.
  • Käy suihkussa ja huuhtele lika pois ennen saunomista.
  • Jätä sauna päälle vielä hetkeksi saunomisen jälkeen päälle tehostaaksesi kuivumista.

Samankaltaisia julkaisuja